Maskemusik

At lægge maskemusik på, er en del af kompositions processen. Tænk jer om før at I lægger maskemusik på. Gør det evt i samarbejde med komponisten. Det er en del af konceptudviklingen. Maskemusikken går ind og påvirker filmen massivt. Det er godt at have diskuteret og formuleret en vision for musikken før I lægger maskemusik på.

Maskemusik er et redskab. Men husk at maskemusikken skal tages af filmen igen. Det er et faktum. Brug maskemusik til at undersøge følelser, tempo og univers i filmen. Lad maskemusikken udvikle sig til at sprog som I kan arbejde videre med – dette tempo, denne følelse, dette univers. Oversæt indholdet og analysen af maskemusikken til ny musik. Skær ned til essencen og kombiner jer frem til et nyt univers, skræddersyet til netop denne film.

Ofte bliver maskemusikken lagt på af klipperen, der næsten altid slæber et filmmusikbibliotek med sig fra projekt til projekt. Når klipperen sidder og arbejder lægger hun ofte musik på filmen fra sit musikbibliotek for at undersøge, hvordan en scene virker med forskellige typer af musik. Dette er den almindeligste måde at lægge musik på filmen.

  • Start en samtale om musikken før I lægger maskemusik på filmen.
  • Brug konceptet til at styre hvilken type af maskemusik, der skal bruges.
  • Hvorfor skal der musik på?
  • Sluk for musikken indimellem, for at se hvor I er henne.
  • Der er en tendens til at man forelsker sig i maskemusik.
  • Husk, man må ikke kopiere maskemusik 1:1, så analyser hvad der virker i maskemusikken og byg disse elementer ind i jeres eget score.