Sange i film

https://youtu.be/X6hImgcDkG8?si=4a4QZyjpkWl7A-Kz

Sang fra musical filmen ‘Mirakel’ (2000).

Når det gælder sange i film så lav sangene kortere en når man hører dem i radioen. En længde på 3.15 minutter er lang tid i en film. (Det er gennemsnitslængden for en popsang). 2 minutter er den maximale længde for en sang i en film ifølge min erfaring. Producer dog også en 3.15 minutters udgave til markedsføringen af filmen, så sangen kan bliver spillet i radioen og der evt. kan fremstilles en musikvideo.

Lad ikke en sang gentage handlingen i en scene! Parret skal f.eks. ikke blive forelskede og så synge en sang om det bagefter. Flyt sangen ind i scenen, så sangen forvandles til scenen om at de bliver forelskede. Ellers vil publikum føle at handlingen går i stå når der kommer en sang.

Lad skuespillerne synge deres sange selv. Det giver nærvær og styrker karaktererne. Gør det selv om skuespilleren ikke er verdens bedste sanger. Karakteren skal kunne stå inde for sangen. Det skal være karakteren, der oplever eller har oplevet sangen.

Arbejd med at skabe et “link” fra handling til sang. Gør linket til en fast regel. Brug konsekvent den samme måde at gå over i en sang på hver gang. “Linket” kan være en drømmesekvens, et andet lys, noget karakteren gør som trigger sangen – en trylleformular, en måde at bevæge sig på, gå på, steppe på eller danse på. Overvej om man kan se, hvor musikken kommer fra. Kan vi se orkestret?

Hvis der skal danses i filmen, så sørg for at koreograf og komponist arbejder sammen. Koreografer har ofte ideer, der kan variere rytme, breaks og andre ting i sangen, som kan give skuespillere og dansere noget at arbejde med.

Husk at sange skal ligge parat til optagelsen. Der skal være indtællinger på musikken, så det er muligt at arbejde med overgangene til sangene under optagelserne.

Hvordan lyder sangen bedst?

Indenfor film og teater vil vi gerne opnå et bestemt udtryk i sangen i forhold til historien. Derfor skal sangen arrangeres og tilpasses til filmen. Den skal transponeres derhen, hvor sangeren eller skuespilleren kan give sangen det bedste udtryk i forhold til karakteren. Det kan være dybt eller højt, sløvt eller intenst. Sexet eller erotisk osv. Dette arbejde skal øves og udføres før optagelserne. Overvej om sangen skal udføres playback (Alt incl. vocaler er indspillet på forhånd og der mimes på optagelserne) eller singback (Vocalen optages sammen med filmen og der synges live til en instrumental optagelse af musikken). Singback kan give et større nærvær og autensitet, men medfører også en mere “skramlet” vocal. Hvis I har en skuespiller, der skal nynne eller synge a capella, så husk at give ham tonen før hvert take, så scenen kan klippes sammen bagefter uden at sangen hopper rundt i forskellige tonearter.