Heltens Rejse

En kendt skabelon fra Hollywood, eventyr og myter, til at fortælle historier med, er fortællingen om helten, der tager på en rejse for at finde skatten og nedkæmpe dragen. Derefter kan helten vende hjem og genoptage sit liv.

Everything is a Remix Part 2 from Kirby Ferguson on Vimeo.

En grundliggende begivenhed (The Instigating Event) sætter gang i en række af begivenheder, der bringer verden ud af balance. Dermed opstår et behov for at sende en helt ud for at genoprette balancen i verden. Vores helt lever sit almindelige liv, uden nogen ambitioner om at blive en helt, da vi møder ham første gang. Men der sker noget, der tvinger ham til at tage beslutningen om at tage afsted, ud i verden for at genoprette freden og balancen i verden. Dette “Call to Action” sker i tre omgange.

Den første gang afslår han invitationen til eventyret. Han mener ikke at det er hans problem. Den næste invitation kan f.eks ankomme i form af en herold, der fortæller ham, han er udset af de højere magter til at redde verden. Men helten nægter stadig. En sidste hændelse betyder at problemet bliver personligt og det får ham endeligt afsted. Men inden han tager afsted skal han have et møde en “vis gammel mand”. Den gamle mand er ofte selv en gammel helt. Han giver helten et godt råd eller en genstand han får brug for på sin færd.

Rejsen

Så tager helten afsted. Han forlader sin normale verden og skal nu rejse ind i eventyrverdenen. Indgangen til denne verden bliver bevogtet af en vagtpost. Vagtposten stiller helten en opgave han skal løse før han kan træde ind i den specielle verden bagved. Vores helt løser med kløgt og snilde sin opgave. Ofte ved at gøre vagtposten til sin forbundsfælle i processen.

Næste trin på rejsen er en kro eller et mødested, hvor helten finder nogle hjælpere.  En hjælper kan f.eks være en trickster eller en shapeshifter. En shapeshifter er ofte en hjælper af det modsatte køn, som helten ikke rigtigt kan få styr på og måske bliver forelsket i. En trickster er en karakter, der gennem humor og snilde sørger for at vores helt ikke mister jordforbindelsen.

Skyggen

Helten har en modstander – Skyggen. For at genetablere verdensordenen skal Skyggen besejres. Han er lige stærk som helten, og når vi hører om ham første gang kan vi ikke forestille os, hvordan at vores helt skal blive stærk nok til at overvinde Skyggen. Skyggen kan også have sine hjælpere. Som regel har Skyggen en hovedhjælper, der giver mange problemer for vores helt i løbet af rejsen. Skyggen er den der i  første omgang har forstyrret verdensfreden.

Efter kroen fortsætter rejsen i den specielle verden. Helten skal ovenvinde en række tests og styrkeprøver, der hver især lærer ham en ny evne han skal bruge i det endelige opgør mod skyggen.

Til sidst kommer han til den inderste hule hvor han skal kæmpe mod skyggen. Dette sker i en afgørende kamp, hvor helten næsten dør.  Men så husker han det gode råd han fik af den gamle mand og besejrer Skyggen. Efterfølgende får han en belønning, der rummer løsningen på den opgave han er blevet sendt ud for at løse.Kalkmaleri fra Århus domkirke

Han vender nu hjem. Men for at kunne vende tilbage til den normale verden bliver han nødt til at dø en symbolsk død. Dette er det sidste og ultimative offer vores helt må yde. Den symbolske død er et renselsesritual, der skal gøre det muligt for ham at vende tilbage til den normale verden. Hans gamle jeg må dø, for at han kan genfødes.

Klimax ender med at han løser opgaven, genopliver prinsessen med den magiske eliksir, desarmerer atombomben etc. For helten er der nu to muligheder: Enten vender han tilbage til sin gamle plads, og alt bliver næsten som det var før, eller også har eventyret forandret ham så meget at han bliver nødt til at forlade sin gamle verden og rejse videre ud på nye eventyr.

Det skal bemærkes at alle karaktererne i en historie er helte på deres egen rejse i gennem livet, selv Skyggen. De er ofte også blandinger af arketyper. Vores helt kan f.eks. være en Shapeshifter med lidt Skygge i.

 

Arketyper:

  • Helt
  • Mentor
  • Shapeshifter
  • Treshold guardian
  • Herold
  • Allieret
  • Trickster
  • Skygge

Andre slags arketyper: troldmand, kriger, tyv, jæger.

 

Kogt ned fra Christopher Vogler, The writers Journey/Joseph Campell: The hero with a thousand faces, Klassisk eksempel: Star wars.